Бразилия, Египет и Китай продължават да бъдат едни от най-подходящите дестинации за инвестиции в имоти в света, въпреки глобалната финансова криза, става ясно от изказване на един от най-известните агенти по недвижими имоти Сам Зел.

В тези държави има известен недостиг на лесно достъпни жилища и инфраструктура, което допълнително привлича интереса на чуждестранните инвеститори, каза Зел на форум организиран в Ню Йорк.

Според него Бразилия в никакъв случай не трябва да остава незабелязана от големите инвеститори в сектора заради големия потенциал и възможности, които може да предложи в бъдеще.

Ако икономическото развитието на страната продължава със същите темпове, след около 30 г. е напълно възможно да успее да изпревари дори Китай, посочи още Зел. Една от основните причини за това е, че в Бразилия има изключително много добре квалифицирани специалисти и неограничени ресурси.

Огромният недостиг на жилища в Египет също предлага доста солидни възможности за възвращаемост, дори на големи инвестиции, в сектора в следващите години.

В момента Зел инвеститори в няколко жилищни проекти в Китай, като до момента резултатите са много обещаващи, въпреки финансовата криза. Огромното население на страната винаги поставя големи предизвикателства пред жилищното строителство, независимо дали има криза или не, допълва още той.

Един от съветите на известния специалист е да се избягват инвестициите в сектора в Япония заради намаляващото й население, както и в Индия, където лицензирането и бюрокрацията спъват много развитието.

Друга дестинация, която не е за предпочитане, е Русия заради големите данъчни измами, които са в състояние дори да отнемат дадена компания за лична изгода.