Цените на жилищата в Нова Зеландия са отчели спад с 6.8% за изминалия месец ноември спрямо година по-рано, вследствие на дълбоката икономическа рецесия заради финансовата криза, пише Bloomberg.

Понижението в средната цена на жилищните имоти е много по-голямо спрямо отчетеното за октомври, което пък беше най-големият месечен спад от 2005 г. насам.

Това става ясно от мненията на водещите специалисти на базираната в Уелингтън правителствена агенция Quotable Value New Zealand

Спадащите цени на недвижимите имоти са ясни знаци за забавянето на икономическия ръст в страната, като това ще бъде и основната причина за затягането на условията за получаване на кредити, покачване на безработицата и сериозен спад в потребителското доверие.

Управителят на Централната банка Алан Болард, по чиято заповед през юли беше понижен основният лихвен процент в Нова Зеландия, призова миналата седмица кредиторите да бъдат снизходителни към клиентите си. Централната банка на страната намали лихвата с рекордно ниво от 1.5 процентни пункта до 5% и през миналата седмица.

Някои от лихвените проценти по жилищните кредити бяха понижени до най-ниските си нива от 4 години насам, което се оказа много добра новина за тези, които искаха да направят рефинансиране на своите задължения.

Все пак още 85% от населението на Нова Зеландия, които са длъжници към банките по жилищни кредити, все още не са усетили никаква изгода от намаляването на лихвените проценти, сочат данни от последните изследвания на пазара.

Цените на жилищата в големите градове, като Оукланд, са се понижили с 7.4%, докато в столицата Уелингтън - с около 6%, сочат най-новите данни, предоставени от водещи агенции за имоти в страната.