Продажбата на луксозни жилища в Хонг Конг се е понижила с около 79% за изминалия месец ноември, спрямо година по-рано, съобщава Bloomberg.

Това е най-голямото понижение в общия обем продадени луксозни имоти в града за повече от 12 г., става ясно от официалните данни на правителството.

Основната причина е забавянето на икономиката, причинено от финансовата криза засегнала много от богаташите в тази част на света, които са основните купувачи на луксозни имоти.

Сделките за луксозни апартаменти и къщи през изминалия месец са на обща стойност 1.3 млн. долара, сочат данните на агенцията Centaline Property Agency. Това са най-ниските месечни резултати от септември 2003 г.

Купувачите на имоти и банките станаха значително по-обезпокоени за икономиката на Хонг Конг, след данните за развитието й през третото тримесечие на тази година.

Това е първата рецесия за града след септември 2003 г., като нивото на безработица са увеличи с няколко процента само за последните един-два месеца.

Прогнозите на повечето инвеститорите в сектора са за понижение с повече от 30% в цените на недвижимите имоти през следващата година.