Класация на румънските банки по акционерен капитал, направена от централната банка на северната ни съседка, обрисува различна картина за състоянието на пазара, в сравнение с общите възприятия за банките въз основа на техните активи, пише финансовото издание ZF.ro.

Първото място по критерия се заема изненадващо от Raiffeisen, следвана от Banca Transilvania и Piraeus Bank, според направеното класиране.

Не така стоят нещата обаче, когато банките са класирани по размер на притежавани активи. По този показател първото място се заема от BCR, определяна като най-голямата финансова институция в страната.

Втората позиция по размер на активи се заема от BRD Société Générale, като двете финансови институции са далеч пред останалите. По акционерен капитал BCR и BRD заемат пето и седмо място, съответно.

Наскоро Volksbank се изкачи до третото място в класацията на най-големите по активи банки в страната.

Акционерния капитал е от голяма важност, тъй като предопределя стабилността на финансовата институция, доколкото той е един от основните източници за финансиране на основната дейност на банките - отпускането на кредити.

Банките разполагат и с други източници за отпускане на кредити, като резерви, неразпределена печалба и др.