Броят на сделките с недвижими имоти в Румъния се е понижил за изминалите месеци септември и октомври с около 15% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Националния съюз на нотариусите на страната.

От началото на тази година до края на месец август беше отчетено повишение в общия обем на сделките в имотния сектор, припомнят от съюза, пише financiarul.ro.

Намалението в броя на сделките започна през месец май тази година след големия ръст, отчетен за първите 4 месеца от годината. Основна причина за това е финансирането на проектите в сектора, което стана все по-трудно заради затегнатите кредитни условия, казват икономисти.

Според официалните данни от началото на тази година до края на месец октомври в Румъния са сключени общо 418 984 сделки с недвижими имоти спрямо 422 130 сделки, сключени за същия период на миналата година.

Общата стойност на приходите от натрупани такси за извършване на сделки с имоти за първите 10 месеца на тази година възлиза на 256 млн. евро, което с 0.5% по-малко, в сравнение със същия период на 2007 г.