В Испания се наблюдава засилване на тенденцията на понижение в инвестиционната активност в сектора на недвижимите имоти през третото тримесечие на тази година, сочат данни от проучване на CBRE.

Общият обем на инвестициите в сектора за периода достига 89.4 млн. евро, което е понижение с около 47% спрямо същия период на миналата година, става ясно още от изнесените данни.

Последиците на световната финансова криза върху испанския имотен пазар са основана причина за големия спад в инвеститорите на пазара. С изключение на няколко по-големи сделки, понижението в инвестиционната активност е сходно с останалата част на Европа.

Кредитните условия както на испанския, така и на останалите пазари, станаха доста по-строги в условията на криза и никоя банка не рискува с отпускането на кредити, сочат мнения на водещи икономисти на испанския пазар.

Големите инвеститори като че ли изчезнаха от пазара и в момента по-малките компании и инвеститори определят търсенето, казват анализатори. Повече от половината от инвестициите в сектора са направени точно от такива инвеститори, сочат данни на инвестиционни компании и фондове за недвижими имоти.

Повечето компании, които все още търсят варианти да бъдат конкурентноспособни на пазара, се опитват по всякакви начини да финансират своите проекти.