Световната финансова криза засяга бавно, но сигурно абсолютно всички сегменти в строителния сектор във Великобритания.

Строителството на търговски центрове се е понижило с около 40% от началото на тази година, сочат данни от проучване на CB Richard Ellis.

Това е най-голямото понижение в строителството на този вид обекти от 1990 г., става ясно още от изнесените данни, цитирани от privateequityrealestate.net.

Общият обем на построената търговска площ от началото на тази година възлиза на 7.91 млн. кв. м спрямо 13.02 млн. кв. м за изминалата 2007 г., сочат още изнесените данни.

В допълнение на това, търговските центрове, планирани да отворят врати през следващата година, също се очаква да спаднат, поради факта, че работата по много от тях беше спряна от строителните компании.

Прогнозите на CBRE сочат даже, че през следващата година е възможно общият обем на търговската площ да падне на нивата от 1990 г., когато британската икономика беше в рецесия.

Това ще бъде много под средните нива от последните няколко години, казват още специалистите от различни агенции за имоти в страната.

Притесненията за развитието на сектора през следващата година дойдоха след прогнозите на RICS, че обемът на търговската площ ще се понижи през 2009 г. с повече от 16%, а през следващата 2010 г. с около 10%.