Между 5-7% са спаднали цените на имотите в Перник, съобщиха брокери. Намалението се чувства най-вече в спешните продажби на жилища. Около 45 000 евро е цената на двустаен тухлен апартамент в центъра на града.

Средната цена на същото жилище, но от панел в най-конвертируемия заради близостта си до София пернишки квартал "Изток" е 65 000 лв. Тристайните апартаменти се продават между 58 000-62 000 евро в центъра и 90 000-100 000 лв. в крайните квартали.

Стагнацията се усеща, категорични са от агенциите. Клиенти има, но търсенето е разредено. Сделките са значително по-малко заради ограниченото кредитиране от банките.

Освен това финансовите институции отпускали заеми само за закупуване на панели под 20 години, а такива в града нямало. Поради това от агенциите очакват още по-голяма стагнация на пазара на панелни жилища.

Символичен е спадът в продажби на селски имоти. Търсят се все още евтини парцели, между 10-15 лв./кв.м, на разстояние до 60км от София. Цените на къщите в селата са значително повишени и там сделките са намалели, коментират брокери.

Източник: БТА