Председателят на Съвета на директорите на най-големият производител на безалкохолни напитки The Coca-Cola Company Невил Исдел потвърди намерението си да напусне поста, отстъпвайки мястото на Мухтар Кент, който от своя страна ще встъпи в длъжност в началото на 2009 г., съобщава АФП

С това Исдел изпълнява обещанието си за приемственост в компанията, според което той няма да се кандидатира отново за поста през април догодина.

"Винаги съм мислил, че добре разработеният и изпълнен план за приемственост на властта е едно от важните задължения на ръководството на една компания", казва в съобщение до медиите 64-годишният Исдел, който от четири години е начело на компанията.

Мухтар Кент оглавява от 2005 г. северноазиатския, евразийския и близкоизточния клон на Coca-Cola, а след това и пивоварната Efes Beverage Group.

The Coca-Cola Company е създадена през 1892 г. в Атланта и е представена в повече от 200 страни в света.

Невил Исдел постъпва в не през 1966 г., след като се дипломира в Харвард. Той се пенсионира през 2001 г., но след това отново се връща в гиганта- този път като председател на Съвета на директорите.

Първата работа на Исдел за Coca-Cola е във филиала й в Замбия. Следват назначения в Южна Африка, Австралия и Филипините. През 1985 г. Исдел е избран за президент на отдела за Централна Европа, базиран в Германия. Само за 3 години на поста той успява да преструктурира сектора, като лицензираните от компанията търговци в страната от 160 се свиват до 30.

През 1995 г. Исдел е назначен за президент на отдела Европа, който покрива една трета от целия пазар на компанията в света. През 1998 г. се оттегля, за да оглави Coca-Cola Beverages, същата година компанията става публична. През 2000 г. той води преговорите за сливането с Hellenic Bottling Company и създаването на Coca-Cola HBC.

През 2001 г. се пенсионира. В Барбадос основава своя инвестиционна компания.

Исдел е бил член на борда на директорите на Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Amatil, Coca-Cola Femsa и British Telecom, Scottish and Newcastle Breweries.

Той пое ръководството на компанията в труден момент, когато бяха открити нередности в счетоводството и се водеха разследвания. Основната цел, която той заяви, че си поставя, беше възстановяване на доверието.

Исдел е известен с яркия си и същевременно спокоен стил, с невероятния си тонус и ентусиазъм, с таланта си да налага дух на единство в екипа. "Атмосферата на вълнение и радост от работата е основна за просперитета на една компания", заявява той.