Чешкия автомобилен концерн Skoda Auto (част от компанията Vokswagen) съобщи днес, че преминава на четиридневна работна седмица от януари до юни 2009 г. заради намаляването на търсенето, породено от световната финансова криза.

„Това решение беше взето заради намаляването на търсенето, най-вече на големите пазари в Западна Европа", обясни говорителят на Skoda Ярослав Черни. Той каза още, че решението е било взето снощи след среща между ръководството на автомобилната компания и синдикатите.

Поточните линии в основния завод на Skoda в Млада Болеслав ще остане затворен днес, а тези в Квасини, в понеделник, уточни говорителят.

В дните, когато няма да работят, заплатите на служителите на Skoda ще бъдат намалени с 25%, каза още Черни. Водещият чешки автомобилен концерн ще спре работи между 18 декември и 12 януари, както това ще направи и Vokswagen в завода си във Волфсубрг, съобщава БГНЕС.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че тази година производството на компанията ще намалее с около 30 хил. автомобила.