Цените на недвижимите имоти в румънската столица не са се понижили до нива, при които да стимулират купувачите с налични средства да ги придобиват, като последните се опасяват от по-нататъшно поевтиняване, коментират консултанти.

Никой не купува в края на годината, като притесненията са, че през първото тримесечие на следващата година ще бъдат реализирани загуби, според анализатори от консултантската компания King Sturge, цитирани от изданието ZF.ro.

При настоящите пазарни условия цените на имотите може да се очаква да продължат своето понижение до достигане на нива, които да инициират инвеститорски интерес, според Jones Lang LaSalle.

Подобно мнение за низходящата посока на цените на имотите в Румъния се споделя от много други агенти на недвижими имоти.

Собствениците на жилища трябва да намалят цените, на които искат да продават, с 50%, за да привлекат интереса на купувачите при настоящите негативни условия, според Михаил Александру, консултант в Cushman&Wakefield.

Намалението на цените се очаква да привлече купувачите и да доведе до възстановяване на равновесието на пазара, въпреки еуфорията в сектора през последните няколко години. Съдействие за това ще оказва и относително малкия брой големи проекти, излезли в румънската столица през последната една година.

В условията на финансова криза и ограничено финансиране, което също е типично за румънския пазар, инвеститорите се очаква да подбират имотите значително по-внимателно, отколкото само допреди година.

При настоящите условия се очаква да стартира много по-малък брой нови проекти от планираното доскоро, като на размразяване на „замразени" такива ще станем свидетели само при възстановяване на кредитирането и намаляване на лихвите.