Руските олигарси се редят на опашка за 78 млрд. долара държавни заеми, за да оцелеят в кредитната криза, което пък ще даде възможност на министър-председателя Владимир Путин да увеличи контрола на правителството над най-големите компании в страната, пише Bloomberg.

Само 12 години, след като те придобиха собственост над промишлеността на бившия Съветски съюз, спасявайки правителството, нещата се обърнаха. Повече от 100 бизнес лидери се конкурират за заеми от Путин и администрацията на президента Дмитри Медведев, тъй като руските компании имат чуждестранни задължения на стойност 110 млрд. долара, които са изискуеми през следващата година, според централната банка.

Бизнес лидерите, които утроиха външния дълг в последните три години, предоставят част от акциите си като залог срещу подкрепа от правителството, тъй като компаниите им страдат от падащите цени на суровините и най-големия спад в стойността на рублата от 1998 г. насам. Путин вече помага на милиардерите Роман Абрамович и Олег Дерипаска и обмисля молбите на Дмитри Пумпянски от TMK, Алексей Мордашов от Severstal и Владимир Евтушенков от AFK Sistema.

"Някои от тях определено ще загубят част от собствеността си или в полза на държавата, или на инвеститори, заяви милиардерът Александър Лебедев на 8 декември, само 11 дни преди Deutsche Bank AG да изиска предварително изплащане на заем, гарантиран с 3% от 29-процентния дял на базираната в Москва National Reserve Corp в националния превозвач Аерофлот.

Олигарсите, които използваха политическата си власт, за да придобият активи след падането на комунистическия строй, диктуваха политиката, което им позволи да придобият контрол над най-големите компании в страната през 90-те години на миналия век, като отпуснаха средства на правителството, които не бяха върнати.

Поне 10 от 25-е най-богати собственици на компании са получили марджин колове от кредитори от август насам, докато в същото време най-лошата финансова криза в Русия от 1998 г. насам изтри 230 млрд. долара от стойността на техните акции, показват данни на Deutsche Bank и Bloomberg.

Печалбата на четири от най-големите производители на стомана в Русия, както и тази на TMK, която е най-големият производител на тръби за петролната и газовата индустрия, ще падне с около 50%, до 10.5 млрд. долара следващата година, поради понижаващите се цени на метала. При това положение през 2009 г. компаниите може би единствено ще имат средства, за да изплатят задълженията си в размер на 10.3 млрд. долара.

Инвеститорите са изтеглили 211 млрд. долара от страната от август насам, според BNP Paribas SA. Това доведе до обезценяването на рублата спрямо долара със 17%, което пък принуди правителството да намали международните си резерви със 163 млрд. долара, или 27%.

Путин е отпуснал 12 млрд. долара заеми от октомври на компании, зад които стоят Абрамович и Дерипаска, и обеща още 38 млрд. долара помощ. Тези средства обаче покриват само половината от сумата, нужна на олигарсите.

Вижте още:

Дерипаска се опитва да спаси империята си от кредиторите