Цените на недвижимите имоти в Испания са се понижили през третото тримесечие, отчитайки ясно края на продължилия близо десетилетие бум в сектора .

Цените са се понижили с 1.7% през третото спрямо второто тримесечие на годината, когато понижението възлезе на 0.3%, според официални статистически данни в страната.

На годишна база цените на имотите през третото тримесечие са се понижили с 3%, или първото им понижение от около десет години насам.

Испанската икономика, чийто ръст превишаваше средния за страните от ЕС за последните десет години, проявява ясни признаци за изпадане в рецесия.

Това до голяма степен се дължи именно на кризата с имоти, които бяха основен двигател на ръста на икономиката на страната.

През третото тримесечие на настоящата година икономиката на Испания се сви за пръв път от петнадесет години насам.

Според прогнози на МВФ негативните тенденции за испанската икономика се очаква да се запазят и през следващата година. Икономиката на страната най-вероятно ще се свие с 0.7% през следващата година.

От ОИСР са дори по-песимистични в очакванията си, като прогнозират свиването на брутния вътрешен продукт на страната да възлезе на 0.9% догодина.