Когато теглите пари от банкомат, никога не разчитайте на това, че сте в безопасност, само защото около вас няма хора и никой не наднича през рамото ви какъв PIN код въвеждате. Крадците са намерили много по-хитри начини да ни шпионират.

За да ни откраднат парите, крадците първо трябва да ни видят PIN кода. Възможността това да стане с помощта на видеоустройства, разположени около банкоматите, е сериозна и значителна. По-рано около банкоматите се въртяха съмнителни хора, които играеха ролята на приемопредаватели на информация. Сега с новите технологии изобщо не е необходимо крадецът да стои на пост.

"Миниатюрни устройства, сложени по подходящ начин, имат великолепен фокус върху клавиатурата на банкомата, в безжичен режим те предават онлайн това, което виждат, и като по чудо нашият PIN става известен на някого", обяснява експерт по подобни случаи.

Крадецът просто си стои вкъщи пред лаптопа и засича данните, които му изпращат тези невидими за нас камери, които може да са монтирани на десетки метри от банкомата. "Когато се действа в големи мащаби, организирани групи или да кажем разновидности, могат да наблюдават стотици хиляди транзакции на такива карти", уточнява експертът.

Над три милиона българи имат дебитни карти и крадците разчитат на това, че все някой от тях ще бъде непредпазлив, докато тегли пари от банкомат.

"Когато се въвежда информация в банкомат, плътно тялото до края - да няма никаква оптическа видимост, движенията на пръстите по клавиатурата също по никакъв начин да не се виждат", съветва специалистът.

Ако не закрием с ръка PIN кода, току-виж някое невидимо за нас шпионско око ни го открадне. И обратно, когато сме плътно долепени до банкомата, каквито и устройства да са монтирани наблизо и колкото и прецизни да са те, няма как да видят какво въвеждаме върху клавиатурата.

Източник: bTV