EUR/USD

През декември европейската валута рязко се покачи и достигна съпротивата 1.47, но укрепване над това равнище не й се отдаде, след което направи корекция. През изминалата седмица двойката консолидира над 1.38, активността през седмицата беше ниска.

На седмичния таймфрейм евро/долар рязко нарастна и тества ключовата зона на съпротива, след което коректира. Рискът от възобновяване на низходящото движение се запазва. На дневната графика възходящият натиск ще се запази, докато еврото се задържа над 1.3810, в същото време индикаторът RSI показва възможност за по-нататъшен спад по двойката.

На четиричасовата графика имаме формиран низходящ триъгълник, а CCI току-що премина нагоре -100, предполагайки корекционно движение нагоре с тестване на съпротивата 1.4035. Укрепване под 1.3810 ще пробие триъгълника и може да доведе до низходящ импулс с цели в района на 1.3750 и 1.3600. Укрепване над 1.4130 може да провокира ръст на еврото.

GBP/USD

През декември английската валута продължи спада и достигна нов минимум от 2002 г. И през изминалата седмица английската валута продължи с понижението, низходящата тенденция все още остава в сила.

На седмичната графика низходящият натиск върху паунда ще се запази и ще остане силен, докато английската валута остава под 1.56. На дневния таймфрейм английската валута сформира дивергенция и преодоля горната граница на краткосрочния низходящ канал, но развитието на ръст не й се отдаде, след което двойката отново се понижи.

Мечешкият сценарий е все още актуален с цели в района на 1.4285. Укрепване под 1.4350 ще сигнализира в полза на понижението. Укрепване над 1.4740 може да провокира ръст за паунда.

USD/JPY

През декември двойката продължи спада, преодолявайки минимума от октомври и достигайки най-ниски нива от 1995 г. През изминалата седмица долар/йена направи корекция и успя да се задържи над 91.00.

На седмичния таймфрейм низходящият натиск продължава да остава силен, докато двойката се задържа под 95.10. На дневната графика на двойката низходящият натиск спадна, но общата тенденция за понижение остава актуална. Неспособността на двойката да проедолее подкрепата 87.00 говори в полза на корекционен ръст.

Укрепване под подкрепата 90.90 ще сигнализира в полза на по-нататъшното понижение. Сигналите засега остават възходящи с цели в района на 92.70 и 93.35. Задържане над нивото 93.00 може да провокира ръст в района на 95.10.

USD/CHF

През декември долар/франк рязко се понижи и достигна минимални значения за последните 5 месеца. Миналата седмица двойката не успя да задържи низходящата тенденция. Тъй като на седмичната графика не можа да се развие низходящо движение, има риск от възобновяване на ръстта при задържане над 1.0950.

На дневния таймфрейм USDCHF направи корекция, но натискът се запазва, докато двойката е под 1.0950. Можем да видим и сформирания на 29.12. „чук", който би трябвало да е ранен сигнал за бичо обръщане на сценария, подкрепено и от преминаването нагоре на линията -100 от дневния CCI .

Техническите предпоставки за средносрочен ръст остават актуални. Укрепване под 1.0660 ще сформира сигнали за понижение. Ръст над 1.0950 ще сигнализира за покачване към 1.1088.

Финансова къща Популярна Каса

*Мнението, изразено в този материал, не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.