Брутните премийни приходи на румънските застрахователи възлизат на 1.83 млрд. евро за първите девет месеца на 2008 г., информира Business Standard.

Сумата представлява ръст от 13.56% на годишна база. Общите брутни премийни приходи на застрахователите в северната ни съседка са отчели 34.9% ръст на годишна база за първите три четвърти на 2007 г.

По-ниският ръст през миналата година се дължи на кредитното застраховане, автомобилното застраховане и животозастраховането поради икономическата криза, която блокира кредитирането.

Ръстът на кредитното застраховане възлиза на 16% през първите девет месеца на 2007 г. Една година по-късно сегментът отчита спад от 52.89%.

Автомобилното застраховане е нараснало с 19.36% на годишна база през първите три тримесечия на 2008 г., в сравнение с годишен ръст от 44.58% за същия период на 2007 г.

В последните години ръстът на общото застраховане в северната ни съседка се подклаждаше от сегмента на автомобилното финансиране.

Броят на автомобилите, които са закупени на лизинг или чрез банков заем, обаче ще стагнира или дори ще намалее, според Кристиян Константинеску, генерален мениджър на вносителя на автомобили Allianz Tiriac.