Цените на жилищата във Великобритания са се понижили с 16.2% за изминалата 2008 г., като средната цена в момента е около 159 869 паунда, сочат последните данни на Halifax.

Такава средна цена на жилищата на Острова е била отчетена през април 2003 г.

Според голяма част от експертите британският имотен пазар се приближава все повече до рецесията, отчетена през 1990 г., като сега цените се понижиха много по-бързо и прогнозирането за развитието през следващите месеци е много по-трудно.

Процентът на собствениците на жилища, които срещат затруднения в изплащането на ипотечните си заеми, е половината от този, отчетен в началото на 90-те години. Темповете му на покачване обаче са значително по-големи спрямо същия период.

Прогнозите на повечето анализатори и специалисти на пазара сочат понижение в цените на жилищата най-малко с 15% за 2009 г. и с около 5% за първата половина на следващата 2010 г.

Това означава, че в края на спада цените ще бъдат около 129 116 паунда, което е с 35% по-малко спрямо пиковите стойности, отчетени в средата на 2003 г.

Дори правителството да предприеме някакви по-решаващи мерки относно политиката на големите банки кредиторки в страната, това едва ли ще подобри положението съществено.