Десет години след въвеждането на еврото, повечето високопоставени европейски служители направиха позитивна равносметка за единната европейска валута. Според тях тя е изиграла функцията на защита, докато финансовата криза се разпространяваше на Стария континент, пише "Le Monde".

Единната валута попречи на последователното обезценяване на националните валути, като и на спекулативните атаки, на които беше подложена рублата например, претърпяла 12 девалвации от ноември 2008 г. до сега, или унгарският форинт, загубил 15% от стойността си спрямо европейската валута.

"Нищо обаче не е окончателно. Настоящата среда, определена от заплахите от световна рецесия, остава изпитание пред еврото, заявява Ханс Титмейер, бивш директор на Bundesbank.-Най-важното е не еврото да бъде най-силната валута, а това да бъде най-стабилната".

А единната европейска валута навлезе в 2009 г. без да бъде нито силна, нито стабилна. Волатилността вероятно ще се запази силна през цялата 2009 г.

Повечето експерти прогнозират изтощаване на еврото. Според анализатора на Aurel Жан-Луи Мурие до края на годината то ще се търгува срещу 1.25-1.33 долара. "Внезапното поскъпване на еврото спрямо долара през декември беше твърде нелогично", допълва той.

Според Джил Моел от Bank of America повечето икономисти в края на миналата година оценяваха ситуацията в Европа като ако не по-добра, то поне не толкова лоша, колкото в САЩ. "Това е погрешно. Ще има еднаква рецесия в в САЩ и Европа, със свиване на БВП от около 2%", смята Моел, според когото действията на Европейската централна банка засега не съответстват на мащабите на очакваните последици.

Макар че председателят на ЕЦБ Жан-Колд Трише заяви, че няма да има намаляване на основната лихва под 2.5%, редица икономисти смятат, че банката не само ще се окаже принудена да вземе такова решение, но и ще трябва да направи това драстично: с 0.5% през януари според Моел, или с 1% през март, както смята Шон Карол от Westpac Banking, Сидни.

Изводът е, че през следващите седмици ще станем свидетели на още по-драстичен спад на еврото.

На този фон Кристиян дьо Боасию от Conseil d'analyse économique отбелязва: "Това, което е добро за еврото, не е добро за Европа". Силното евро ще направи европейските стоки по-малко привлекателни на световните пазари.

А всяка държава предпочита да отслаби валутата си, вместо икономиката.