Броят на продадените имоти в Кипър се е понижил толкова много, че институциите започват да се опасяват, че икономиката на острова може да изпадне в дълбока криза през тази година, пише PropertyWire.

Според официалните данни броят на осъществени сделки по продажба на имоти за периода януари-ноември 2008 г. се е понижил с 27.9% на годишна база, като само за месец ноември спадът е с повече от 60%.

Според повечето анализатори на местния имотен пазар положението едва ли ще се промени през настоящата година, което още повече ще забави икономическия ръст.

От централната банка предупреждават, че всички инвеститори в сектора трябва да бъдат подготвени за най-лошия икономически сценарий през тази година.

Според водещия анализатор Антониус Луизу пазарът на недвижими имоти в Кипър ще навлезе в доста продължителна рецесия, като за пример той посочва цените на ваканционните имоти, които вече са отчели спад с повече от 20%.

Няма съмнение, че хората са станали по-предпазливи и изключително добре обмислят какво да закупят и колко пари имат възможност да дадат. Това, разбира се, има и добра страна - на пазара се очаква да останат само най-добрите и качествени проекти.