Инфлацията в Еврозоната се е забавила до най-ниското си ниво от две години насам през декември, посочиха изнесени днес официални данни. За месеца нивото на инфлацията е възлязло на 1.6% на годишна база, в сравнение с 2.1% през ноември.

Инфлацията бе по-ниска от средните очаквания на специалистите, които прогнозираха тя да се понижи до 1.8% на годишна база през последния месец на годината.

Така нивото на индикатора се е понижило под зоната на комфорт за Европейската централна банка от 2% и може да доведе до последващи действия по намаляване на лихвите. Това е и първият спад под целеното ниво от август 2007 г. насам.

Икономиката на Еврозоната е изправена пред сериозна опасност от рецесия, на фона на глобалната финансова криза.

Основната причина за намаляването на инфлацията е понижението на енергийните цени, но се наблюдава и тенденция на забавянето на ръста и на основния индекс на потребителските цени, който изключва изменението в стойностите на силно волатилните храни и горива.

Специалистите очакват забавянето на инфлацията да продължи с ускорени темпове и в началото на настоящата година, като все повече се прокрадват опасенията сред специалистите за дефлация, която може да е особено опасна в моменти на криза.

От октомври насам Европейската централна банка е намалила нивото на лихвите с 1.75 процентни пункта. През изминалия месец от ЕЦБ прогнозираха отрицателен ръст на икономиката на Еврозоната от 0.5% през настоящата година.

Това би било и първото свиване на икономиката от въвеждането на единната валута преди десет години.

Продажбите на дребно в Еврозоната са се понижили за седми месец през декември, като промишленото производство е регистрирало рекордно свиване.

Еврото се понижи до тримесечен минимум спрямо долара, като се търгуваше при нива от 1.3440 долара за евро преди оповестяването на данните, или с понижение от 1.4%.