Актюерите са стратегически мислещи хора с разнообразни умения, които са обучени в теорията и приложението на математиката, статистиката, икономическите науки, теорията на вероятностите и финансите.

Те са наричани финансови архитекти и обществени математици, защото уникалната им комбинация от аналитични и бизнес умения се използват за разрешаване на най-различни финансови и социални проблеми в световен мащаб.

Чрез сложни аналитични техники актюерите опознават, проектират и управляват широк спектър от случайни събития и финансови рискове и с увереност интерпретират бъдещето, както в краткосрочен, така и в дългосрочен смисъл.

Актюерите предлагат практически решения на проблеми, отнасящи се до последиците от бъдещи случайни събития и предоставят на мениджърите важна информация, с която се вземат дългосрочни стратегически решения.

В продължение повече от 150 години актюерите чрез своят опит и експертно мнение управляват рисковете, свързани с животозастраховането, здравното осигуряване, имущественото застраховане и пенсионното осигуряване.

Съществува стабилно и нарастващо търсене за актюерски умения в най-широк кръг от бизнес дисциплини, като например управленско консултиране, инвестиции, финанси, брокерство, правна регулация, образование и софтуерно разработване.

Традиционно актюерите са специалистите, които отговарят за изграждането на основите на застрахователни и финансови продукти, здравноосигурителни и пенсионни схеми.

Отговорностите им са свързани с коректно и прецизно определяне на цените на съответните продукти, както и оценка на необходимите резерви, които трябва да се заделят за посрещане на бъдещите задължения.

В някои случаи актюерът извършва оценка на активите, които обезпечават резервите и отговаря за избора на инвестиционна стратегия.

Водещи страни и школи в областта на актюерството са Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и др.

Източник: Българско актюерско дружество