Щатските компании са съкратили 693 000 работни места през декември, което е най-много от от началото на статистиката през 2001 г. насам, според данни на частната консултантска компания ADP.

Данните затвърждават очакванията на специалистите, че най-голямата световна икономика се насочва към изключително тежка рецесия. Официалните правителствени данни ще бъдат изнесени в петък.

Днешните данни са първите, изнасяни от консултантската агенция по нова методология, която цели доближаване до статистическите данни, изнасяни от правителството.

Очакванията на специалистите са, че и официалните данни ще посочат намаляване на заетостта в САЩ, което би било и 12-то поредно месечно такова, с които загубата на работни места от началото на годината ще възлезе на 2.4 млн. души, според средните очаквания на анализаторите, цитирани от Bloomberg

През последните няколко месеца загубата на работни места се е разрастнала изключително агресивно, като обхваща всички сектори на икономиката.

Разбира се, най-много са те в най-засегнатите сектори на икономиката - като строителството, автомобилостроенето и финансовия сектор.

Специалистите прогнозират, че през настоящата година щатската икономика може да загуби нови 2 млн. работни места, с което по време на рецесията общият им брой да възлезе сумарно на 4 млн. души.

Ревизирани във възходяща посока бяха и данните на агенцията за септември, октомври и ноември - до 1.03 млн. за трите месеца, или два пъти повече от първоначалните им прогнози.

След изнасянето на доклада щатските индекси стартираха днешната си търговия на отрицателна територия, като широкият S&P 500 загуби 1.7% от стойността си, а индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с близо 150 пункта.