Индекси, акции, борса, срив, задръствания, липса на парно, политически безумни решения, финансова криза, кредити и много, много други неща могат да ви създават ежедневен стрес. Като жители на една от най-ненормалните (да не казвам най-) и най-неуредените държави членки на ЕС, с безспорно най-ниско ниво на доходи и стандарт на живот, имаме ли време за релакс?

Всички ние си почиваме по различен начин. Някои четат книги, други се разхождат в планината (понеже все още е безплатно), трети се опитват да спортуват. Намирането на правилната рецепта за вас е задължително, за да намаляте нивото на стреса.

Ето и някои предложения от нас, които действат антистресово:

Масаж

Масажът е един от най-изпитаните методи за отърсване от стреса, или поне частично. Предимствата са много, почти всички салони предлагат антистресови масажи, тоест лесно достъпни са. Друго предимство е, че можете да си намерите квалифициран специалист, който ще ви масажира на относително ниска цена. За сравение цените в останалите европейски са в пъти по-високи (eдно от малкото предимства на ниските доходи в страната).

Разбира се все пак това удоволствие се плаща и достъпа до него може да е недостъпен за инвеститорите в настоящата тежка криза, които са ограничили всякакви гъделчета.

Спа процедури

България е изключително попюлярна и евтина европейска СПА-дестинация. Предимствата на това чудо отново се изразява в относително ниската му цена, но само в сравнение с останалите части на Европа. И тук обаче трябва да си приготвите една прилична сума. Разполагаме с изключително добре развити центрове, като Велинград, Девин, Хисар и мн. др.

Спортуване

Спортуването е друг популярен антистресов метод. Тук разнообразието е голямо и зависи от личните предпочитания и възможности на хората. Като се почне от ски, езда, голф, тенис на корт, които са малко по-ресурсоемки и стигнем до футбол, баскетбол, волейбол и други колективни спортове, които можете да практикувате почти във всяко училищно игрище.

Ако искате да се разтоварвате без много усилия, или през деня на работното си място, или вкъщи ето и няколко прости начина.

Медитация

Навлизането в един въображаем свят, където стреса не властва може да се направи по много начини - можете да го правите, докато се молите, докато правите йога, докато слушате музика, или просто докато си седите с кръстосани крака. Медитацията отмества вашето съзнание от ежедневните ви проблеми.

Основните начини за медитиране са два - чрез фокусиране на вашето внимание към нещо, или чрез изпразване на вашето съзнание.

Говорете си (разбира се уверете се, че никой наоколо не ви слуша)

Изследванията доказват, че говореното сам със себе си е изключително ефективен начин за отстраняване на стреса. Повтаряйте си „аз съм спокоен" издишвайки бавно въздух.

Пишете

Писането също може да е успешна терапия от стреса, ако сте изпълнени с притеснения. Отделете 20-на минути да напишете на един лист какво Ви притеснява, както и какви са евентуалните решения, или излизане от ситуацията.

Поемете глътка въздух

Често прекъсването на ежедневната работа за прости неща имат невероятно въздействие. Разходка навън, дори и в настоящото снежно време може да ви подейства успокояващо. Не забравяйте, че трябва да редувате психическото натоварване с физическото такова.

Вземете си баня

Ако сте във вас и проблемите ви премазват вземете си една баня. Ефектът винаги е гарантиран.

Бройте бавно до десет

Шефът ви вдига кръвното, не се косете. Започнете бавно да отброявате от едно до десет и помнете, че стресът мори.

Обратно към природата

Природата може да бъде изключителен убиец на стреса. Гмуркане в морето, разходка в планината, или просто гледане на залеза ще ви помогнат. Слушайте птиците, или си пуснете запис на океанското вълнение, гледайте звездите.