Щатските животозастрахователи, водени от компаниите MetLife Inc. и Prudential Financial Inc., са загубили 76.8 млрд. долара от положителната си разлика между сумата на активите и сумата на пасивите си.

През изминалата година положителното салдо се е понижило с 24% до ниво от 237.3 млрд. долара според изследване, изнесено вчера.

Положителното салдо се е понижило за последно през 2001 г. с 2.6%, след което нарастваше с поне 3.4% през всяка от годините от 2004 насам, според изследването на Conning & Co.

Загубата се очаква да доведе до консолидация в сектора и търсене на около 50 млрд. долара свежи ресурси през настоящата година, за да се подсигури нормалното функциониране на компанията в условията на финансова криза.

Животозастрахователните компании прибягват към съкращаване на разходи, като много от тях намаляват работната си сила.

Изпаднали в затруднение компаниите от сектора кандидатстват за помощи от правителството, като по-големите получават одобрения.

През изминалата година животозастрахователният сектор в най-голямата световна икономика попадна под двоен удар. От една страна трябваше да се справя с финансовата криза, а от друга-с колапса на най-голямата застрахователна компания AIG.

Книжата на животозастрахователите бяха сред най-засегнатите от кризата финансови компании, като търсеха свежи ресурси в края на миналата година.

През октомври базираната в Ню Йорк MetLife продаде акции на стойност от 2.3 млрд. долара, за да се сдобие с налични средства, а Hartford Financial Services Group Inc. получи финансова инжекция в размер на 2.5 млрд. долара от немския застраховател Allianz SE.

Застрахователите са подложени на инвеститорски натиск, след като водещи рейтингови агенции понижават рейтингите им поради опасения за липса на налични средства.