Цените на имотите в седемдесетте най-големи китайски градове са се понижили през декември с 0.4% в сравнение със същия месец на миналата година и с 0.5% в сравнение с ноември, посочиха изнесените днес официални правителствени данни.

Понижението на годишна база е първото за цените на жилищата от юли 2006 година насам.

Тенденцията на забавяне на ръста на цените на имотите в Китай започна да се усеща още в края на миналата година, като през октомври ръстът се забави до 3.5% от над 5% месец по-рано.

Спадът на цените на имотите е отражение на световната финансова и имотна криза и става въпреки опитите на правителството да подкрепят пазара.

В края на октомври Китай обяви серия от мерки за облекчаване на закупуването на първи имот от страна на потребителите. Действията бяха последните предприети от правителството за стимулиране на пазара на имоти, което да окаже въздействие върху ръста на четвъртата най-голяма световна икономика.

Решението стана реалност дни, след като бе отчетено сериозно забавяне на икономическия растеж до 9% през третото тримесечие на годината, в сравнение с 10.1% през второто тримесечие.

От първи ноември данъкът при закупуване на първо жилище под 90 кв. м бе намален на 1% от 1.5% преди това.

За купуващите първо жилище бяха намалени и изискванията за самоучастие на 20%, на фона на настоящото действащо изискване за 30% лично участие. Регулаторните органи премахнаха също така налагания данък от 0.05%, както и данък добавената стойност при покупка на земя.

Инвестициите в недвижими имоти са второто най-голямо перо от дългосрочните инвестиции в страната, като се приемат като един от основните двигатели на китайската икономика.