Наемите на офиси от най-висок клас в София са се понижили с 5.6% на тримесечна база през четвъртото тримесечие на годината до средно 17 евро за кв. м, сочи изследване на консултантската компания СВRE. Такова е било понижението и на годишна база според агенцията.

По-ниски от наемите у нас са единствено тези в кипърската столица Никозия, при ниво от 16.75 евро. Близки до наемите в София са офисите в Белград при ниво от 17.5 евро за кв. м. И в Загреб отново при ниво от 17.5 евро.

Прави впечатление, че наемите на офисите от най-висок клас в столицата на северната ни съседка - Румъния, са значително по-високи от тези у нас, при ниво от 21.5 евро. На тримесечна база те са поевтинели с 2.3%.

Въпреки понижението в нивата на наемите обаче, доходността от наеми у нас остава сред най-високите в Европа, възлизайки на 9%. Това е ръст от 125 базисни пункта на тримесечна база, както и 175 пункта на годишна.

Доходност от наеми от 9% от инвестиции в офиси дават още столицата на Израел - Тел Авив, както и в сръбската столица - Белград.

Най-висока доходност от наеми на офиси от клас А сред европейските страни е регистрирана в украинската столица Киев в размер на 14%, следвана от Москва с 10%. Най-ниска е в Цюрих - Швейцария при 4.75%.

Наемите на офисите в Киев са тези, които са регистрирали и най-голямо повишение в доходността, като повишението им там е с 500 базисни пункта на годишна база през четвъртото тримесечие.

Дубай измества лондонския Уест Енд по нива на наемите на луксозните офиси. Повишението там в нивата на наемите от над 29% на годишна база през третото тримесечие ги отвежда до ниво от 1 179 евро на кв. м. на година, или 98.25 евро на кв. м. на месец.

Това е и най-голямото годишно повишение на наемите в развиващите се страни от Европа и Близкия Изток в направеното проучване. За сравнение в най-скъпия лондонски квартал офисите са с наем от 1 117 евро за година.

Уест Енд е и дестинацията в Европа и Близкия Изток, отбелязала най-голямото понижение в нивата на наемите на годишна база през третото тримесечие в размер на 18.8%. Понижението е разбираемо на фона на тежката криза, ударила лондонското Сити през изминалата година.