От месеци медии и анализатори прогнозират края на САЩ като най-голяма световна икономика. Проф. Джордж Мур от Джорджтаунския университет оспорва пет от популярните митове, които се появяват в медиите.

1.САЩ загубиха конкурентните си предимства.

Нищо подобно. САЩ изпреварват всички страни (включително Китай и Индия) в областта на иновациите, технологиите, висшето образование, квалификацията на работниците, мобилността на работната сила и т. н.

В есенния доклад на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност, САЩ отново заеха първо място , като специално се отбелязва, че независимо от финансовата криза, те запазват висока производителност на труда и способността по-леко от останалите страни да преживяват икономически сътресения.

2.САЩ отдавна отстъпиха на Китай лидерството по обем на производството.

Все още не. Наистина обемът на производството пада, а автомобилната индустрия- олицетворение на промишлената инфраструктура на САЩ, най-вероятно никога няма да се върне към обемите от последното десетилетие, но все още лидери в света остават американската фармацевтична индустрия и авиокосмическата промишленост.

3. Скоро китайската икономика ще затъмни американската.

Не толкова скоро. Икономиките на страните от БРИК могат да растат много по-бързо от тази на САЩ, но това не променя факта, че Щатите остават най-богатата икономика в света. Китай може да измести САЩ като най-голяма икономика в света едва след десетилетия.

Още по-трудно ще е това за Бразилия, чийто БВП е равен на този на щатите Флорида и Илинойс взети заедно, за Русия-с БВП равен на този на щата Тексас или Индия, отчитаща БВП два пъти по-нисък от този на Калифорния.

4. САЩ вече не са лидери в световната търговия.

Невярно. Вече 30 години търговският дефицит на САЩ нараства до милиарди долари, но същевременно американските потребители подпомагат ръста на икономиките на повечето страни в света. Не може да се очаква, че в близко бъдеще някоя държава ще успее да достигне Щатите по покупателна способност.

Настина американският внос е по-висок от този на Германия и Китай, но и износът на трите държави е близък по стойност- над 1 млрд. долара.

5.САЩ вече не са привлекателни за инвестиции.

Съмнително. Последните годишни данни на Световната банка и Международния валутен фонд показват, че САЩ са привлекли по 2 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции, докато следващите в класацията- Великобритания, Хонконг и Франция, по 1 млрд.

Въпреки сривовете на Уолстрийт през миналата година, Щатите остават за инвеститирите прозрачни, защитени и стабилни.