Икономическа криза вече оказва негативното си влияние върху развитието в Източна Европа. Икономическият ръст в България тази година ще е едва около 2.5%, прогнозират експерти от австрийската Райфайзен Централбанк.

Централна и Източна Европа, обявиха в австрийската столица Виена експертите на Райфайзенбанк - най-голямата банкова групировка в Австрия, която има силно присъствие в Централна и Източна Европа. Неблагоприятното конюнктурно развитие няма да подмине и България, каза за българската редакция на Дойче Веле главният анализатор на Райфайзен Централбанк, Петер Брециншек.

"През 2009 г. България ще изпита значителен спад в икономическия ръст. Нашата прогноза е за ръст от около 2.5%. Разбира се, настоящата криза с доставките на газ и спирането на работата на някои производства оказва също силно негативно влияние върху този ръст", каза още Петер Брециншек.

Сложната икономическа ситуация ще се отрази негативно върху износа от Централна и Източна Европа. От финансовата криза са засегнати изгодните възможности за финансиране на кредитите, а ръстът на заплатите в последните години значително е надминал производителността на труда. Всичко това са фактори, които намаляват конкурентноспособността на Източна Европа и привлекателността й за чужди инвеститори, смятат от Райфайзен Централбанк.

Конкретно за България, проблем е също фактът, че в страната липсват значителни инвестиции в сферата на производството, ориентирано към износа на стоки в чужбина. "България се радваше на силен приток на инвестиции в сектора на финансите, електроснабдяването, туризма, недвижимото имущество и телекомуникациите, но не и в ориентираните към износ сфери на индустрията. В бъдеще ще е необходимо да се привлече чужд капитал и за индустрията, която ще може да генерира приходи в чужбина. Това би била една от важните задачи пред едно ново правителство", подчертава Петер Брециншек.

"За дългосрочното й развитие, необходимо е България да се прости с екстремните увеличения на заплатите от над 20% и да се върне към едно много ниско ниво на заплатите, което съответства на производителността на икономиката на страната. Едва тогава ще е възможно, България да се справи с голямото неравновесие във външната си търговия, значително да намали двуцифрения дефицит по текущата си сметка и да си върне доверието на чуждите инвеститори," казва Петер Брециншек, главен анализатор на Райфайзен Централбанк.