Цените на луксозните жилища в Централен Лондон са се понижили през 2008 г. с най-много от повече от три десетилетия насам, след като най-лошата банкова криза от Първата световна война рязко намали търсенето от страна на заетите във финансовия сектор в града, информира Bloomberg.

Средната цена на къщите или апартаментите в деветте най-скъпи квартала на английската столица е паднала почти със 17% миналата година, според Knight Frank LLP, която води подобна статистика от 1976 г. насам. Стойността на луксозните жилища е намаляла с 2.2% през декември, като това е бил деветият пореден спад на индекса следящ основно цените на жилищата струващи поне 1 млн. паунда (1.5 млн. долара).

Търсенето на жилища в Лондон е намаляло в условията на световната криза, която според изчисления на Oxford Economics може да струва на английската столица 60 000 работни места в сферата на банкирането, финансите и застраховането до края на 2010 г.

Най-голям удар засега понасят жилищата оценени на до 2.5 млн. паунда, чиято стойност се е понижила с 22% миналата година. Подобни жилища са предпочитани основно от клиенти работещи във финансовия сектор, който обаче понесе сериозна загуба на работни места през миналата година, като тази тенденция може да продължи и през настоящата година.

Лондон вече не е най-скъпият пазар в света за първокачествени жилищни имоти, след като беше изместен от Монако през миналата година.

Броят на къщите и апартаментите, които брокерите на Knight Frank са продали през миналата година за най-малко 1 млн. паунда, е паднал с 49%, до 2 746, в сравнение с рекордния брой отчетен през 2007 г. Нивото от миналата година се очаква да се запази и през настоящата, според компанията.

Спадът, който започна през април 2008 г., вероятно ще намали стойността на луксозните жилищни имоти с около 30%, докато понижението на пазара на недвижими имоти приключи през втората половина на тази година.

Knight Frank изготвя месечния си индекс въз основа на оценките на луксозните жилища в лондонските квартали Майфеър, Сейнт Джонс Уд, Риджънтс Парк, Кенсингтън, Нотинг Хил, Челси, Найтсбридж, Белгрейвиа и Саут Банк.