Румънската лея вчера се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо еврото, а унгарският форинт достигна най-ниската си стойност от октомври, след като спрените газови доставки засилиха опасенията, че икономическият спад в региона ще се задълбочи, пише Bloomberg.

Леята и форинтът са най-лошо представящите се валути в Източна Европа от началото на годината, увеличавайки спада си респективно от 11 и 5%, регистриран през 2008 г.

Положението обаче се влошава, тъй като недостигът на газ, породен от спора между Русия и Украйна, ще навреди на производството в Унгария, чиято икономика се изправя пред най-лошата рецесия от 15 години, а румънското правителство очаква ръстът на икономиката на страната да се свие с повече от половина.

Вчера леята губеше до 1.5%, до рекордно ниските 4.2483 леи за евро. Румънската валута е загубила 5.1% от стойността си спрямо еврото през тази седмица, което е най-голямото й седмично понижение от 3 октомври.

Правителството на Румъния прогнозира на 7 януари, че икономическият растеж ще се забави до 3.5% през тази година, в сравнение с 9% през 2008 г.

Икономиката на Унгария, доминирана от износа, ще се свие с 1% тази година, според прогнозите на правителството. Страната е на ръба на рецесия, тъй като световната криза води до спад в търсенето на продукти, произвеждани в Унгария, като автомобили Audi и телефони Nokia.

Форинтът вчера губеше до 1.3% от стойността, до 277.78 форинта за евро, падайки до най-ниското си ниво от 27 октомври. Унгарската валута е загубила 4.1% от стойността си тази седмица, след като официалните данни показаха, че промишленото производство на страната през ноември е отчело най-голямото си свиване от повече от 16 години.

Унгария, която през октомври си осигури 20 млрд. евро заеми от МВФ, ЕС и Световната банка, може да загуби до 100 000 работни места, което ще увеличи безработицата с една трета.