Цените на луксозните имоти в централните части на Лондон са се понижили с най-много от три десетилетия насам през изминалата година, сочи изследване на Knight Frank LLP.

Причината е най-голямата от Втората световна война насам финансова криза, обхванала финансовата столица на Европа.

Кризата инициира загуби на десетки хиляди работни места сред финансовите специалисти, които бяха и едни от най-големите купувачи на подобен род имоти.

Средната продажна цена на къща, или апартамент в Лондон в деветте най-скъпи квартала на Лондон се е понижила с близо 17% през изминалата година, или най-много от началото на статистиката, датираща от 1976 година насам.

Стойността на имотите от най-висок клас се е понижила с 2.2% само през декември, което бе и деветото им поредно месечно понижение.

За луксозни имоти се считат тези с обявена продажна цена от над 1 млн. паунда.

Търсенето на имоти в столицата на Великобритания се радваше на изключително слаб интерес, след като кризата във финансовия сектор може да струва загуба на 60 000 работни места в банките и застрахователните компании до края на 2010 година, коментират специалисти.

Най-силно засегнати са били ултраскъпите имоти, с цена над 2.5 млн. паунда. Те са поевтинели средно с 22% за изминалата година, според направеното изследване.

Лондон изпадна на второ място по цени на най-скъпите имоти в света, като лидерското му място през тази година бе отнето от Монако.

Броят на сделките свързани с луксозни имоти през изминалата година в Лондон се е понижил с 49% до 2 746, в сравнение с рекордните такива през 2007 година. Тази стойност се очаква да се повтори през настоящата година.

Очакванията на специалистите са поевтиняването на най-скъпите имоти в столицата на страната да продължи и през първата половина на годината, когато можем ад станем свидетели на поевтиняването им с нови 10%.