Наемите на търговските площи в столицата на страната ни са се повишили към края на миналата година с 4%, в сравнение с предходната, до ниво от 65 евро за кв. м, според изслдване на CBRE.

Нивата на наемите са сред най-ниските в страните от Европа и Близкия Изток, като изостават единствено зад тези в словашката столица Братислава, където възлизат на 60 евро за кв. м.

Възвръщаемостта от инвестиции в подобен род имоти в София е относително висока при ниво от 8.5% на годишна база, като повишението за година е с 25 базисни пункта. Подобна е и възвръщаемостта в Тел Авивив.

За сравнение - нивата на наемите на луксозните търговски площи в румънската столица - Букурещ, са два пъти по-високи от тези у нас при 130 евро за кв. м. През четвъртото тримесечие на миналата година нивата на наемите там са се понижили с 7.1%, а на годишна база понижението им възлиза на 18.2%.

Значително по-високи са нивата на наемите и в друга наша съседка - Сърбия. В столицата на страната Белград луксозните търговски площи се отдават под наем за 100 евро на месец. Тук се наблюзава значително понижение, както на тримесечна база, така и на годишна - от съответно 9.1 и 16.7%.

Хърватската столица - Загреб, също се отличава с по-високи нива на наеми - при ниво от 85 евро за кв. м на месец, като на годишна база повишението там възлиза на 6.3%.

Най-голям ръст на нивата на наемите на луксозните търговски площи е регистриран в израелската столица Тел Авив. Там повишението през четвъртото тримесечие на годишна база възлиза на 53.9%.

Втори по ръст е Лион, където наемите са нараснали с 38.9% на годишна база през последното тримесечие на изминалата година.

На противоположния фронт най-голям спад са регистрирали наемите в руската столица Москва, където спадът на годишна база е в размер на 23.5%, следвана от сръбската столица.

Въпреки спада в нивата на наемите обаче, руската столица си запазва лидерската позиция при най-скъпите търговски площи с ниво на наема от 6 538 евро за кв. м на година. С наеми от 6 300 евро за кв. м на година тя е следвана от френската столица Париж.

Третата позиция е за лондонския Уест Енд, където наемите са при нива от 5 413 евро за кв. м на година.