Великобритания ще закупи 43.4% от акциите на новата банкова група Lloyds TSB-HBOS, след като акционерите масово пренебрегнаха увеличението на капитала на двете банки, изпаднали в затруднение, съобщава Reuters.

До момента са записани само 0.5% от предложените от Lloyds акции и 0.24% от тези на HBOS. Останалото количество ще бъде придобито от държавата в рамките на плана за спасяване на финансовия сектор в размер на 37 млрд. лири.

Ниският интерес на акционерите доведе до спад на цените на акциите на двете банки под нивата на предлагане на правата от увеличението на капитала.

Lloyds TSB сключи сделка за закупуването на HBOS PLC в края на миналата година на стойност 12 млрд. паунда. Ипотечният гигант държи 20% от пазара с ипотечни кредити в Обединеното кралство. Очаква се, че процедурата по сливането между двете финансови институции ще приключи на 19 януари.

След сливането на двете банки ще се стигне до създаването на най-голямата във Великобритания ипотечна и спестовна банка. През миналата есен британското правителство обяви, че ще търси начини за заобикалянето на антимонополните ограничения във Великобритания, за да може Lloyds TSB да придобие HBOS.

Наскоро имиджът на Lloyds TSB пострада и от разкритията, че банката е участвала в схеми за пране на пари на Иран. Тя призна вината си по случая.

През миналия октомври британските финансови институции, като RBS, Lloyds TSB Group PLC и HBOS PLC, са се съгласили сумарно да продадат акции за 37 млрд. паунда, за да подсигурят нуждите си от свеж капитал.

И в трите случая правителството на страната се е нагърбило със задачата да закупи акциите, които останат незаписани от инвеститорите.

Вижте още:

Десет от най-големите банки в света перат пари за Иран?