Третата най-голяма гръцка банка - Alpha Bank, днес е получила одобрението на акционерите си да набере до 950 млн. евро посредством продажбата на привилегировани акции на правителството като част от плана на държава за подкрепа на икономиката, информира Reuters.

"Решихме да вземем участие в плана за икономическа подкрепа, за да се възползваме от всички възможни стредства. Това, което е добро за икономиката, е добро и за банките," е заявил председателят на Alpha Bank Янис Костопулос на извънредното събрание на акционерите на банката.

Гръцкото правителство обеща подкрепа за банките в размер на 28 млрд. евро с цел да запази адекватното финансиране в икономиката.

Схемата предвижда капиталови инжекции посредством продажбата на привилегировани акции на държавата, гаранции на дълговите книжа на банките и подкрепа на ликвидността посредством специални правителствени облигации.

Акционерите на Alpha Bank са се отказали от техните права и са одобрили издаването на до 250 млн. привилегировани акции без право на глас, които да бъдат продадени на правителството на цена не по-висока от 4.7 евро за брой.

Акции ще носят на правителството 10% дивидент. Съгласно плана правителството ще има собствен представител в Борда на директорите на Alpha Bank с право на вето по отношение на заплащането на ръководителите на финансовата институция.

Използването на всички средства от плана на правителството ще увеличи ликвидността на Alpha Bank с около 4.0 млрд. евро, според Костопулос.

Банката ще изплаща дивидент за финансовата 2008 г., но, според Костопулос, той няма да бъде задоволителен.

Акциите на Alpha Bank отчитаха спад от 3.15% в цената си днес, до 6.76 евро за брой. Пазарната стойност на компанията е намаляла със 73% през 2008 г.

Правителството иска банките да насочат голяма част от финансирането си към ипотечните заеми и малкия бизнес. Централната банка на страната се надява, че планът ще помогне на Гърция да задържи ръста на кредитирането си над 10% тази година.