През първата седмица на новата година малкото инвеститори, проявили интерес за закупуване на имот в румънската столица Букурещ, са предложили на продавачите цени между 30 и 50% по-ниски от оферираните, сочи публикация на изданието ZF.ro.

Причината за тези позиции от страна на купувачите е почти пълната липса на финансиране на подобни покупки от страна на финансовите институции, които водят до липса на сделки на пазара на имоти.

Друга причина е силното понижение на румънската валута спрямо останалите основни такива, които правят имотите, обявени в чужда валута за продажба, като в евро например, по-трудно достъпни за румънските купувачи.

Потенциалните купувачи се надяват, че цените на имотите ще продължат да падат, което ги възпира от сделки на този етап и ги кара да изчакват по-добър момент, без да са сигурни дали той ще настъпи.

Така например има оферти за тристаен апартамент в столицата с обявена продажна цена от 150 000 евро, за който контраофертата от страна на купувач е била 100 000 евро.

Значителното разминаване между това, което продавачите искат за своите жилища, и това, което купувачите са склонни да дадат, е сред основните причини за липса на сделки на пазара през първата седмица на годината.

Пазарът на имоти в Румъния бе изключително силно засегнат от имотната и финансова криза, заляла цяла Европа. Най-голямо понижение бележат цените на старите жилища в столицата на страната, които за последната една година са загубили 10-15% от стойността си.

Спадът им донякъде е логичен на фона на бурното повишение в цените на имотите в северната ни съседка през последните няколко години.