American International Group Inc. (AIG) може да продаде животозастрахователното си подразделение в Канада на Bank of Montreal, която е четвъртата най-голяма канадска банка по активи, информира Bloomberg, позовавайки се на източник, близък до компанията.

AIG води преговори с базираната в Торонто банка и може да стигне до споразумение още днес, според същия източник.

Някога най-голямата застрахователна компания в света по активи, базираната в Ню Йорк AIG, сега е принудена да продава свои подразделения, включително компания за наем на самолети и застрахвателния си бизнес по целия свят, за да върне на правителството 60 млрд. долара заеми.

Компанията вече се съгласи да продаде свои подразделения за около 1.8 млрд. долара, между които застраховател на оборудване и компания за частно банкиране.

Сделката би разширила застрахователната дейност на Bank of Montreal. Животозастраховането на AIG в Канада е генерирало 571.4 млн. канадски долара приходи (468 млн. долара) за първите шест месеца на 2008 г., в сравнение 222 млн. канадски долара застрахователни приходи на Bank of Montreal за годината, приключила на 31 октомври.

Кандаските банки напират да увеличат застрахователните си продажби, въпреки че по закон те нямат право да продават полици в банковите клонове. Най-голямата банка в страната - Royal Bank of Canada, започна да открива застрахователни офиси в съседство на банковите си клонове през 2005 г.

AIG обаче може да се натъкне на проблеми при продажбата на своето подразделение за финансови продукти AIG Financial Products, тъй като то притежава рискови суапове за осигуряване срещу кредитен риск, според Wall Street Journal.