Търговският дефицит на САЩ се е понижил до най-ниската си от пет години насам стойност през ноември, като растящата рецесия в страната намали потреблението на внасяния суров петрол. Положително отражение са дали и ниските цени на петрола.

За ноември миналата година търговският дефицит на най-голямата световна икономика е възлязъл на 40.4 млрд. долара, или понижение от 28.7%, в сравнение с дефицита от 56.7 млрд. долара за октомври.

По-голямото от очакванията понижение на отрицателното търговско салдо е довело до това той да е на най-ниско ниво от ноември 2003 г. насам.

Така през ноември дефицитът е бил при ниво от 688.2 млрд. долара на годишна база, което е понижение, в сравнение със стойността му от 700.3 млрд. долара през 2007 г.

Икономистите прогнозират, че можем да станем свидетели дори на по-нататъшно дръстично понижение на търговския дефицит, на фона на очакваното по-нататъшно намаляване на стойността на вноса в страната.

Износът на стоки и услуги от САЩ се е понижил с 5.9% през ноември, до ниво от 142.8 млрд. долара, или най-ниското от 14 месеца насам.

Понижението на вноса обаче е било дори по-голямо - при 12%, до 183.2 млрд. долара, или най-ниската му стойност от две и половина години насам. Огромният спад се е предопределил от най-голямото в историята намаляване на стойността на вноса на петрол.

Общият внос на петрол се е понижил с 36.5%, до ниво от 23.6 млрд. долара. На фона на новите най-ниски от няколко години насам стойности на петрола, специалистите очакват по-нататъшно положително представяне на търговския дефицит.

Политически чувствителният дефицит в отношенията с Китай се е понижил с 17.5%, до 23.1 млрд. долара през ноември, което бе и най-ниското му ниво от юни миналата година.