Доларът загуби позиции на пазара, в резултат на изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке вчера, че фискалната политика, сама по себе си, няма да възстанови спада на американската икономика, намеквайки, че правителството може да предприеме повече действия, за да съживи икономическия растеж.

Също така доларът се понижи спрямо основните валути, в резултат на очакванията на пазара, че производството е свито, докато продажбите на дребно все още са слаби, а рецесията продължава да разрушава американската икономика. Днес в САЩ ще излязат продажбите на дребно за декември, като очакванията показват леко възстановяване, до -1.2% от предварителното -1.8%, подсказвайки, че разходите са все още ограничени, дори по време на празничния сезон.

EUR/USD

След пробива на ключовото ниво 1.3300, (което е пробив и от низходящия триъгълник), двойката направи движение надолу, достигайки до дъно на 1.3140 и затвори на 1.3182. Сигналите остават низходящи със следваща цел в района на 1.2970. Първата подкрепа е на 1.3140, пробив на която ще предизвика по-нататъшен мечи импулс. Индикаторът CCI е в препродажбена зона и на път да премине -100 на четиричасовата графика и трябва да се внимава за потенциален възходящ натиск с тестване нивата на съпротива 1.3300 и 1.3390.

GBP/USD

Както се очакваше, и паунд/долар продължи низходящото движение вчера. Двойката достигна късата цел 1.4550 и дъното 1.4470, като закри на 1.4498. Сигналите остават за надолу с цел 1.4355. Непосредствена подкрепа има на 1.4465, пробив на това равнище ще доведе до по-нататъшно отслабване за кабела. CCI току-що премина нагоре линията -100 на часовата графика, което предполага потенциален възходящ натиск с тестване на съпротивите 1.4650 и 1.4750.

USD/JPY

Във вторник долар/йена направи значително движение. На дневната графика можем да видим формацията "дожи". На часовия таймфрейм след резкия спад се вижда сформиран правоъгълник (89.88 - 88.80), който показва, че двойката се намира в консолидационна фаза. Въпреки това сценарият би трябвало да остане низходящ. Може да се очаква пробив на правоъгълника все още с цел в района на 88.05. CCI е в неутрална зона на два таймфрейма (часов и четиричасов).

USD/CHF

Вчера долар/франк направи колебливо движение и съпротивата 1.1276 се задържа. Сигналите остават възходящи с краткослочната цел 1.1420. Само пробив под 1.1000 може да се разглежда като нарушение на бичия сценарий и да изпрати двойката в неутрална зона. CCI е на път да пробие надолу -100 на часовата графика, предполагайки потенциален низходящ натиск.

Финансова къща Популярна каса

* Мнението, изразено в този материал, не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.