Европейската централна банка намали нивото на лихвите в Еврозоната с половин процентен пункт, до ниво от 2%, съвпадащо с най-ниската в историята стойност. За последен път нивото на лихвите е било такова през периода между 2003 и 2005 г.

Понижението, което бе четвъртото поредно, отговори на средните очаквания на анализаторите, дали прогнози за финансовото издание Bloomberg.

Специалистите предполагат, че ще станем свидетели на по-нататъшно намаляване на нивата на лихвите до ниво от 1.5% през март, според изследване.

През изминалия месец президентът на ЕЦБ заяви, че има граници, до които Европейската централна банка може да намалява лихвите, като отказа да даде сигнал за бъдещата политика на финансовата институция.

След решението днес еврото регистрира значително понижение спрямо останалите основни валути, като загуби близо цент от стойността си, до ниво от 1.3087 долара за евро.

Въпреки намаляването на лихвите, ЕЦБ поддържа най-високите лихви сред страните от Г-7. Централните банки на САЩ, Великобритания и Швейцария действаха значително по-агресивно по отношение на лихвите, в сравнение с европейската централна институция.

На 8 януари Английската централна банка намали нивото на лихвите до 1.5%, което бе и най-ниската им стойност от основаването на финансовата институция от 1694 г. насам. През изминалия месец ФЕД намали лихвите до ниво от 0.25% на годишна база. Близки до нулевите стойности са основните лихви в Япония и Швейцария.

От началото на октомври миналата година ЕЦБ е намалила нивото на лихвите с 225 базисни пункта, като през изминалия месец понижението от 75 базисни пункта бе най-голямото в исторически план.