Заради затегнатите условия за отпускане на кредити от банките големите инвестиционни компании, заедно с кредитни консултанти, търсят нови възможности за гъвкаво финансиране на своите клиенти. Очаква се 2009 г. да премине под знака на подобен тип схеми. Те ще са насочени главно към строителните предприемачи със стабилни и качествени проекти, които предлагат добра инфраструктура и допълнителни услуги. При тях търсенето остава най-голямо, въпреки цялостното забавяне на пазара.

Съвместното сътрудничество на кредитни консултанти и инвестиционни компании е новост за българския пазар, която вероятно ще се наложи като тенденция през тази година. Компаниите за кредитно консултиране използват добрите си отношения с банките, за да осигурят на своите партньори - обикновено големи строителни предприемачи, по-изгодни условия за финансиране на потенциалните им клиенти. Новите финансови продукти са особено подходящи за жилищата в строеж, към които банките гледат с недоверие, а купувачите - с предпазливост.

Едни от първите, разработили подобен маркетингов подход, са Бест Кредит България. Те осигуряват до 80% ипотечен кредит за крайните потребители. За сравнение - банките отпускат максимум 60-70%. Друго предимство на предлаганата от компанията схема е, че кредит се дава още на етап "кота било", докато практиката в момента е да се осигурява финансиране, чак когато има издадено разрешение за ползване на имота (Акт 16).

Бест Кредит работят съвместно с Winslow Group - заради надеждните й проекти и партньорството й с RREEF - поделение на Deutsche Bank AG. Един от основните проекти на инвестиционната компания е жилищният комплекс с контролиран достъп Winslow Gardens.

Схемата, която консултантите от Бест Кредит предлагат, е следната: клиентът плаща от 20 до 25% от стойността на имота при подписване на предварителния договор. На „кота било" жилището се прехвърля на банката и тя отпуска още 50%.

При изпълнени вътрешни инсталации и замазки банката дава други 10%, както и при изпълнени топлоизолация и мазилка - нови 10%. Остатъкът от сумата, последните 10%, се изплаща на етап - Акт 16, т. е. при издадено разрешение за ползване на имота.