Royal Bank of Scotland (RBS) обяви, че е загубила над 20 млрд. паунда (30 млрд. долара) миналата година, което е най-голямата загуба в корпоративната история на Великобритания, информира Reuters. В сумата се включват и отчисления, свързани с положителната репутация на банката вследствие на закупуването на части от ABN AMRO през 2007 г.

От RBS обявиха, че кредитните и пазарните условия са се влошили през четвъртото тримесечие и че банката ще отчете загуба от между 7 и 8 млрд. паунда за 2008 г. преди обезценки, свързани с положителната репутация.

RBS очаква обезценки, свързани с положителната й репутация, в размер на между 15 и 20 млрд. паунда, основно във връзка със закупуването на части от ABN. Тези обезценки все още се изчисляват.

Предупреждението на RBS за резултатите на банката за 2008 г. съвпадна днес с новината за втория спасителен план на британското правителство за банковата система. Планът има за цел да насърчи банките в отпускането на кредити на компании и физически лица, което, от своя страна, да ограничи икономическия спад.

Акциите на RBS се очаква да загубят около 11% от стойността си при отварянето на пазара днес, според търговец на ценни книжа.

Британското правителство ще размени привилегировани акции на RBS на стойност 5 млрд. паунда за обикновени акции, като по този начин ще увеличи дела си в банката от 58 на 70%.

Акционерите ще могат да кандидатстват за нови акции на фиксирана цена от 31.75 пенса, което е с 8.5% по-малко от цената на затваряне в петък.