Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service понижи в края на миналата седмица кредитната перспектива на българската банкова система от стабилна на отрицателна. Понижението отразява очакванията на Moody's за фундаменталните кредитни условия в българската банкова система в следващите 12 до 18 месеца.

От Moody's също така намаляват перспективата по рейтинга за финансовата стабилност и по дългосрочния рейтинг на депозитите в местна валута на Банка ДСК и на Райфайзенбанк България.

Допълнително перспективата по всички рейтинги на Първа Инвестиционна Банка и МКБ Юниoнбанк е понижена от стабилна на отрицателна. Перспективата по всички рейтинги на Интернешънъл Асет Банк също така е намалена от положителна на стабилна.

"Промяната в перспективата по кредитния рейтинг на българската банкова система и в перспективата по рейтингите на отделните банки отразява отслабващата операционна среда в България и очакванията, че това ще окаже сериозно въздействие върху финансовите фундаменти на банките и основно на рентабилността и на качеството на активите", според Елена Панайоту, анализатор в Moody's и основен анализатор за българските банки.

От Moody's очакват икономическият ръст и активност в страната да се забавят значително в краткосрочен до средносрочен период, главно поради очакваните по-ниски нива на чуждестранни преки инвестиции. Инвестициите се очаква да намалеят основно в строителството и сектора на недвижимите имоти, като това ще е отражение на финансовите условия в световен мащаб, които влияят на поведението на инвеститорите.

"Представянето на износа и сектора на туризма се очаква да се влоши още, докато частното потребление също вероятно ще намалее. Впоследствие тези влошаващи се икономически условия в България има вероятност да окажат влияние върху перспективите за растеж и финансовите резултати на банките, развиващи дейност в страната ," добавя Панайоту.

От Moody's също така отбелязват, че финансовите затруднения на чуждестранните партньори на българските банки в техните страни се очаква да окажат влияние върху средствата, насочвани от банките майки към българските им подразделения, както и да увеличат цените на тези средства. Ожесточената конкуренция за потребителски депозити в България вероятно ще продължи да подлага под натиск цените на финансирането на банките, техните лихвени маржове и оттам тяхната рентабилност.

Кредитната експанзия в България през последните години, заедно с нарастващите нива на задлъжнялост на потребителите в страната, засилва опасенията за бъдещото представяне на кредитните портфейли на банките, след като отпуснатите вече заеми започнат да преминават през икономически цикъл, смятат от агенцията.

Икономическата среда в България се очаква да се влоши, а безработицата да се увеличи, което кара Moody's да смята, че качеството на активите на банките ще се влоши, упражнявайки натиск в посока надолу върху финансовите им резултати, капиталовата база и оттам техните рейтинги.

Moody's ще продължи да следи отблизо продължаващата икономическа криза и в зависимост от сериозността и продължителността на кризата и на дълбочината на потенциалните затруднения в проблемните сектори, може да понижи рейтингите на тези български банки, които демонстрират отслабена финансова мощ, особено по отношение на качеството на активите и рентабилността.