Секторът на недвижимите имоти в Румъния продължава да се влошава, като последните доказателства за това е рекордното понижение на броя на сделките в страната през ноември месец на миналата година.

За периода броят на сключените сделки е намалял с 54% в сравнение със същия месец на предходната година, информират от финансовото издание ZF.ro.

За сравнение спадът през предишните два месеца - септември и октомври възлизаше на едва 15% на годишна база.

През ноември в северната ни съседка са били сключени сумарно 32 774 сделки с недвижими имоти, в сравнение с 50 519 година по-рано, според данни на сдружението на нотариусите в страната.

Още от началото на 2008 г. сделките с имоти са започнали да намаляват, като най-сериозен спад е бил отчетен през втората половина на годината. От началото на месец декември 2008 г. са били сключени общо 451 758 сделки спрямо 472 172 за същия период на 2007 г.

Заради понижението в броя на сделките с имоти годишният приход на нотариусите от събиране на такси за прехвърляне също е спаднал почти наполовина, става ясно още от данните.

Първите знаци за спадането на активността на имотния пазар в северната ни съседка се появиха още през месец май миналата година.

Въпреки това, според някои специалисти, пазарът в Румъния няма да бъде толкова засегнат, както в Испания и Ирландия, защото ниските цени привличат купувачите, желаещи бързи печалби.