Народното събрание гласува премахване на замените на гори за юридически лица на 16 януари 2009 г. Председателят на Парламента Георги Пирински пое ангажимент промените в Закона за горите да бъдат публикувани в първия брой на Държавен вестник (20.01.2009), съобщават от коалицията "За да остане природа в България".

На 19 януари 2009 г. на интернет страницата на Държавната агенция по горите обаче бяха публикувани две заповеди за извършени замени на гори, които са с дата 16.01.2009 г.

С тях над 150 декара гори до София за заменени за 300 декара гори в Северна България. След проучване на коалицията се оказва, че в момента спешно се подготвят серия от други заповеди за нови заменки.

Едната замяна е за 74.901 дка гори и земи от държавния горски фонд край София, срещу площи в размер на 82.907 дка - собственост на юридическо лице, в териториалния обхват на дейност на Държавно горско стопанство - Габрово и Държавно горско стопанство - Севлиево.

Според съобщението на ДАГ предлаганите имоти са с по-висока цена от държавните и в полза на държавата ще останат 500.82 хил. лв.

Втората замяна е за 81.532 дка гори и земи от Държавно горско стопанство - София, с площи от горския фонд с общ размер 222.008 дка - собственост на юридическо лице, в териториалния обхват на дейност на горските стопанства във Видин, Плачковци и Габрово.

От ДАГ оправдават замяна с това, че се предлагат с 140.476 дка площ повече, както и че имотите са с по-висока цена и в полза на държавата ще останат 192.36 хил. лв.

Междувременно проверка на интернет страницата на Държавен вестник показва, че измененията в Закона за горите, забраняващи замените, няма да бъдат публикувани на 20.01.2009 г.

След запитване на коалицията, от редакцията на Държавен вестник отговорят, че Законът за горите не е пристигнал при тях. След подобно запитване до Президентството пък съобщават, че Парламентът още не им е изпратил измененията на Закона за горите за подпис и печат от Президента.

С това публикуването на забраната за заменките се праща в неопределено бъдеще време. А до публикуването й разграбването на държавните гори може да продължава необезпокоявано, алармират от коалиция "За да остане природа в България".