Министър-председателят Сергей Станишев заяви на специална пресконференция днес по повод възстановените доставки на природен газ, че в кризисната ситуация предприетите от правителството действия са били целенасочени, разумни и отговорни. Изпълнихме нашата най-важна цел - да осигурим всички социални системи в държавата, които продължиха да функционират с минимални затруднения, заяви Станишев.

Предотвратени бяха възможните аварии при производствата с непрекъснат цикъл на работа като им бяха подавани точно изчислени количества горива. Всичко това бе възможно, тъй като в газопреносната мрежа през последните 2 години бяха инвестирани близо 60 млн. лв., а в подземното хранилище в Чирен - 20 млн. лв. С действията си показахме, че българската държава може да действа и в кризисна ситуация и да взаимодейства със своите партньори и съседи, отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

Премиерът подчерта също, че усилията на правителството за осигуряване на алтернативи в доставките на газ не са спирали и няма да спрат, като пример за това е българската подкрепа за проекта „Набуко". Сигурен съм, че кризисната ситуация, която преживяхме, ще даде много силен политически стимул за ускоряването на работата по този проект, допълни той.

Сред мерките за диверсификация, набелязани от кабинета, той открои работата за създаване на междусистемни връзки, за които от една година се водят преговори: с гръцката страна за осъществяване на връзката Комотини-Димитровград и с румънската компания „Трансгаз" - за връзките между българската и румънската газови системи.

Предоставили сме списък от проекти, за които ще разчитаме на подкрепата на Европейския съюз, за да се подпомогне България в засилването на газовата й независимост, допълни министър-председателят.

Сергей Станишев беше категоричен, че българската страна, съвместно с останалите засегнати от кризата държави, ще положи усилия за получаване на законови компенсации. Кризисният щаб пък ще търси механизми за компенсиране на тези, които са засегнати най-силно от кризата, а именно българският бизнес и българските граждани.

Към топлофикациите той отправи апел да гарантират, че българските граждани няма да бъдат ощетени в месечните си сметки от създалата се ситуация с по-ниското топлоподаване и то да бъде взето предвид при отчитането на услугата.