По данни на австрийската Служба по надзора на финансовия пазар австрийските банки са отпуснали 20% от кредитите за Югоизточна Европа, което ги нарежда на първо място сред европейските кредитори.

Години наред това пазарно присъствие беше причината за повишаване на акциите, но разрастването на финансовата криза, която обхвана и държавите от Югоизточна Европа, предизвиква точно обратния ефект поради трудно предвидимия риск в този район, което е видно от борсовите курсове на Райфайзен Интернешънл Холдинг и Ерсте Груп Банк АД, коментира австрийското национално радио.

Според Службата по надзора на финансовия пазар австрийските банки са отпуснали на Югоизточна Европа, включително Русия и Украйна, кредити за 300 млрд. долара (228 млрд. евро), което представлява 68% от австрийския брутен вътрешен продукт. След Австрия по размер на кредитите се нареждат Германия и Италия.

За европейските банки възниква ново огнище на криза, отбелязва радиото, като се позовава на статия във "Файнeншъл таймс Дойчланд" от вторник, която предупреждава за опасността от неплатежоспособност на длъжниците заради резкия спад на икономиката и затрудненото рефинансиране.

Все още никой в Австрия не говори за "пожара Източна Европа", отбелязва радиокоментара, "голямото предизвикателство", според Хелмут Етл, член на Управителния съвет на Службата по надзора на финансовия пазар, е в ефективния кризисен мениджмънт в Източна и Югоизточна Европа.

Според говорителя на Райфайзен Инвестмънт Михаел Палцер, въпреки че някои държави от Източна и Югоизточна Европа са в рецесия, прогнозите на банката са за годишен растеж в района от един процент, докато в САЩ и Западна Европа се очакват отрицателни стойности.

Активните финансови институти в района се подготвят за суровите рамкови условия. С разпространението на финансовата криза върху реалната икономика трябва да се очаква рязко увеличаване на невъзвръщаемите кредити, като не бива да се забравя, че до неотдавна развитието на печалбите в Източна и Югоизточна Европа беше много добро и резултатът от миналата година е рекорден, отбелязва Етл. Службата по надзор на финансовия пазар призовава за солидарност на партньорите от ЕС.

Източник: БТА