"През 2009-та не се очаква повишаване на цената на недвижимите имоти, а дори нейното спадане в определени сегменти", заяви Михаил Чобанов, директор на агенция за недвижими имоти. Стабилен ръст на цените се е наблюдавал през първите девет месеца на 2008 г., но през четвъртото тримесечие е отчетен спад от 15-20%, потвърди той информацията, изнесена в медиите.

Независимо от динамичната ситуация, пазарът е замрял и се е превърнал в пазар на наематели и наемодатели, които изчакват развитието на ситуацията. През 2008 г., независимо от обявените цени, сделките център са се сключвали на цена 1 700-2 000 евро/кв. м за идеален център в София. Траен е интересът към закупуване на имоти в малките населени места в близост до големите градове- София, Пловдив, допълни Чобанов.

От своя страна финансовият съветник Магдалена Чолакова заяви, че ако човек наистина се нуждае от жилище няма смисъл да изчаква. През лятото се очаква спадане на лихвите по кредитите, каза още тя.

Отмина времето, в което взимаме една ипотека и едва ли не си умираме с нея - пазарът е много динамичен - имате една оферта, след 3 месеца може да имате друга оферта от друга банка и ако тя е по-изгодна за вас местите кредита си.

Хората с вече изтеглен ипотечен кредит, които срещат затруднения с плащането, най-добре да се посъветват със своя кредитен консултанта, допълни тя.

Ситуацията в момента е изключително динамична, но пазарът е замрял заради банките, заяви от своя страна Чобанов. В момента основният пазар, който тече чрез финансови посредници, е на рефинансиране на ипотечни заеми.

Източник: БНТ