Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза пред народните представители днес, че държавата ще предяви претенции за понесените преки и косвени загуби от спирането на доставките на газ за България директно към дружеството "Газпром". Това ще бъде направено най-вероятно от името на българското правителство, поясни министър Димитров.

Той участва в парламента в обсъждането на предложението на комисията по енергетика правителството да разгледа, във взаимодействие с ЕК, възможността за повторно включване на спрените блокове 3 и 4 в АЕЦ "Козлодуй".

Правителството получи съвет от "Газпром" да предявим претенции в международния съд спрямо Украйна, ние нямаме договори с Украйна и не транзитираме газ през тази държава, така че не можем да имаме претенции към нея, каза Димитров. Министърът допълни, че съгласно сключените договори, финансовите и икономически компенсации могат да бъдат предявени към фирмите доставчици.

"Поради мъдрите договори, сключени през 1997 г. и 1998 г., едната фирма е българско юридическо лице, а другата е швейцарско юридическо лице и само едната е директно фирма на "Газпром", каза министърът. Към тези фирми, които нямат пряко отношение нито към държавата, нито към правителството на Русия, трябва да бъдат предявени претенции, добави Димитров.

Той поясни, че според договорите, претенциите към единия доставчик трябва да бъдат предявени в тридневен срок от започване на кризата, което е направено. В момента се подготвят претенциите и към другите две фирми. В близките дни и те ще бъдат предявени, каза Димитров.

Източник: БНР