През 2009 г. ще станем свидетели на цялостна промяна на конюнктурата на пазара, която може да открие много интересни възможности за инвестиции в имоти, ако се действа разумно и прагматично, става ясно от анализ на Бългериан Пропертис.

Според анализаторите на компанията „не би било редно да се прави категорична прогноза за ценовите нива на имотите през 2009 г., тъй като има прекалено много фактори, като банковото кредитиране, състоянието на пазара на труда в страната, психологическите нагласи на населението, породени от световната криза и др. и всички те оказват голямо влияние върху пазара на имоти."

За настоящата година оттам прогнозират, че цените на имотите няма да се повишават.

„По-скоро очакваме цените да се задържат на сегашните нива за качествените имоти, а при некачествените имоти, имотите с лоша локация, панелните жилища и някои ваканционни имоти очакваме известен спад в цените", казват още анализатори.

През годината клиентите ще стават все по-взискателни към качеството и параметрите на имотите, които търсят, докато на пазара ще останат много по-малко строителни предприемачи.

Много от строителните проекти ще изчакат или изобщо няма да стартират. Ще има и такива, които ще бъдат замразени в недовършен вид.

Пазарът през 2009 г. ще работи в услуга на купувача, а продавачите ще са по-дисциплинирани и склонни на отстъпки.