Очевидно е, че причината за затварянето на реакторите ни бяха политически, а не технически и решението на Парламента от днес е един от начините, да се позволи на българската икономика, сама да си помогне, заяви в кулоарите на НС външния министър Ивайло Калфин

Според него никой тук не е обещал откриване, още по-малко, бързо откриване на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", добави той.

Според външния министър има текстове за договора ни за присъединяване към ЕС, които ни позволяват, да се обърнем към него, когато има наличие на криза в България.

„Смятам, че момента е такъв и ние имаме всички основания, да се обърнем към комисията" подчерта Калфин.

Може да се обвинява правителството, ако нищо не направи по отношение на отварянето на реакторите, категоричен бе той.

Коментирайки финансовата страна Калфин поясни, че има международен фонд, в който ЕС е внесъл досега 250 млн.евро, а от донори има още около 300 млн. лв. Тези средства се използват по процедурите по затварянето и други средства. Калфин даде за пример финансирането на изграждането на връзката за газоснабдяване на Силистра именно от този фонд.

Проблемът е, че компенсациите изтичат в края на тази година. Калфин не е убеден, че газовата криза няма да се повтори в бъдеще. Проблемът е свързан с блоковете на централата, защото отварянето им е, един от възможните начини българската икономика без привличане на допълнителни фондове от ЕС, да си компенсира загубите.

Източник: БГНЕС